top of page

Які Податкові Пільги Діють Під Час Карантину? | Консультація Податкового Адвоката

КОРОНОВІРУС. На які «послаблення» можуть розраховувати суб’єкти господарювання у період карантину?



З метою підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19) 18.03.2020 Верховна Рада України внесла зміни до Податкового кодексу України та інших законів України.

Які пільги отримали суб’єкти господарювання задля допомоги збалансування своїх податкових зобов’язань у період карантину?

І. Звільнення від відповідальності за порушення податкового законодавства.

За вчинення правопорушень у сфері оподаткування протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року не застосовуються штрафні санкції, крім санкцій за:

- відчуження майна, що перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;

- порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах, що застосовуються на загальних підставах;

- порушення нарахування, декларування та сплати податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати.

Крім того, протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року платникам податків не нараховується пеня, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню.

ІІ. Заборона на проведення перевірок контролюючими органами

На період з 18 березня по 31 травня 2020 року встановлений мораторій на проведення як документальних та фактичних перевірок податковими контролюючими органами, так і органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, крім державного нагляду (контролю):

- за діяльністю суб’єктів господарювання, які відповідно до затверджених Кабінетом Міністрів України критеріїв оцінки ступеня ризику від провадження господарської діяльності віднесені до суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику;

- у сфері дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін;

- у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Документальні та фактичні перевірки, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними, тимчасово зупиняються на період до 31 травня 2020 року.

ІІІ. Звільнення від сплати податків

За період з 01 березня по 30 квітня 2020 року не нараховується та не сплачується:

- плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській діяльності.

- податок на нерухоме майно, а саме на об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, відмінні від земельної ділянки.

ІV. Нарахування, обчислення та сплата ЄСВ під час дії карантину

1) За періоди з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року звільняються від нарахування, обчислення та сплати за себе єдиного внеску:

- фізичні особи - підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування;

- особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності;

- члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

При цьому вказані періоди включаються до страхового стажу та вважаються, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.

2) Не застосовуються штрафні санкції за такі порушення, вчинені у періоди з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року:

- несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску;

- неповна сплата або несвоєчасна сплата суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів);

- несвоєчасне подання звітності, передбаченої цим Законом, до податкових органів.

Крім того, протягом періодів з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року платникам єдиного внеску не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

3) На період з 18 березня по 18 травня 2020 року установлений мораторій на проведеннядокументальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску

Документальні перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними, зупиняються до 18 травня 2020 року.

Шукаєте кваліфікованого спеціаліста у сфері оподаткування? Дзвоніть нам на гарячу лінію, пишіть Ваші питання у чаті або на електронну адресу. Податковий Адвокат Подільського юридичного центру надасть Вам консультацію.

Читайте також:

1 перегляд0 коментарів
bottom of page